Welkom bij de Nieuwsbrief Medezeggenschap

Al voor het 16e jaar zorgt de Nieuwsbrief Medezeggenschap op de 1e woensdag van de de maand voor een actueel overzicht van het laatste nieuws op het gebied van de medezeggenschap, organisatiebeleid, wetgeving, jurisprudentie, arbeidsomstandigheden e.d.

Kortom: een nieuwsbrief over alles wat een medezeggenschapper zou moeten weten om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de belangrijke besluiten die voor onderneming en personeel genomen worden.
Neem een gratis abonnement!

De Nieuwsbrief Medezeggenschap wordt mogelijk gemaakt door Pallas Advocaten en MZLeeuw.

 

Aanmelden voor de gratis Nieuwsbrief Medezeggenschap

Een abonnement op de Nieuwsbrief Medezeggenschap is gratis. Als u zich aanmeldt, dan gaat u akkoord met de voorwaarden.

 

    Herzieningsvoorstel richtlijn Europese OR

    6 maart 2024

    De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om Richtlijn 2009/38/EG te wijzigen. De Richtlijn gaat over de instelling van een Europese ondernemingsraad, maar dat kan ook gaan over een procedure in communautaire ondernemingen of concerns.

    Lees verder

    Wie spreekt het sociaal plan af?

    6 maart 2024

    Zeker bij massa-ontslagen door reorganisaties is er behoefte aan het afspreken van een deugdelijk sociaal plan. In het plan wordt het opvangen van de personele gevolgen van de reorganisatie vastgelegd. Maar wie spreekt zo’n plan af?

    Lees verder

    ‘Ik ben even niet te bereiken’

    6 maart 2024

    Er bestaat nog steeds geen wettelijk recht op onbereikbaarheid. Wel zijn er in sommige cao’s afspraken gemaakt om het recht op onbereikbaarheid te regelen.

    Lees verder

    Nazorg bij ernstige incidenten op werk moet beter

    6 maart 2024

    Calamiteiten op het werk hakken er nogal in bij werknemers die daarmee te maken krijgen. Ze lopen daardoor psychische schade op, schade die lang niet altijd voldoende aandacht krijgt in de vorm van adequate opvang en nazorg.

    Lees verder

    Lessen uit het rapport Van Rijn

    6 maart 2024

    De omroep is niet de enige branche waarin deadlines een belangrijke rol spelen en er doorlopend veel aandacht is voor het leveren van optimale kwaliteit. Het rapport van de commissie Van Rijn leent zich dan ook voor het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in elke organisatie waar dat een rol speelt.

    Lees verder

    Zowel psychische als lichamelijke risico’s door hoge werkdruk

    6 maart 2024

    Het langlopende Lifelines-onderzoek in Noord-Nederland zorgt voor gedetailleerde inzichten. Zo wordt uit onderzoek duidelijk dat werk soms tot hoge bloeddruk kan leiden. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een combinatie van hoge werkdruk en een lage beloning.

    Lees verder

    Vroegpensioen in 2024 en 2025 met MDIEU-subsidie

    6 maart 2024

    Werkgevers kunnen in april en september 2024 subsidie aanvragen voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers of voor het vroegpensioen van werknemers, bijvoorbeeld vanwege hun zware beroep. De tijdelijke regeling loopt tot en met 2025.

    Lees verder

    Voor 1,5 miljard aan opleidingsbudget onbenut

    6 maart 2024

    Er blijft jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget onbenut. Van de bedragen die door de werkgever daarvoor beschikbaar worden gesteld wordt maar voor 55 procent door werknemers benut.

    Lees verder

    SER Dataverkenner bewijst scheve man-vrouw verhouding

    6 maart 2024

    De Sociaal-Economische Raad (SER) publiceerde in januari de ‘SER Scorecard 2024’. Het laat de man-vrouwverhouding zien in de top van de bedrijven. Het aantal vrouwen daarin neemt toe, maar blijft nog achter bij de streefcijfers.

    Lees verder

    Bewegingsarmoede op de werkvloer

    6 maart 2024

    Dagelijks bewegen! Dat is het advies van de Nederlandse Sportraad en dat bewegen moet dan ook in de Nederlandse werkcultuur worden geïntegreerd. Door bewegingsarmoede kunnen werknemers allerlei aandoeningen (s hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of depressiviteit) oplopen en is er groter risico op vroegtijdig overlijden. Jaarlijks overlijden 5800 mensen vroegtijdig door bewegingsarmoede.

    Lees verder

    Adviesplicht bij gevolgen voor 11% personeel

    7 februari 2024

    De WOR geeft de ondernemingsraad adviesrecht bij een belangrijke inkrimping, wijziging of uitbreiding van de werkzaamheden van de onderneming (artikel 25, 1e lid, onderdeel d). De Ondernemingskamer (OK) in Amsterdam deed een onlangs een uiterst duidelijke uitspraak over dat ‘belangrijk’ in de deze bepaling van de WOR.

    Lees verder

    Onderzoek naleving WOR

    7 februari 2024

    Op 21 december heeft demissionair minister van Sociale Zaken Van Gennip aan de Tweede Kamer het rapport gepresenteerd over de naleving van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Ze kondigde ook direct haar plannen aan om de naleving op een aantal onderdelen te verbeteren.

    Lees verder